aluminium buis 1

Gebouwen spreken tot de verbeelding

De hedendaagse architectuur bestaat voornamelijk uit gebouwen met materialen als glas, beton en metalen als aluminium in de vorm van aluminium t of verschillende andere aluminium profielen. Gebouwen zoals de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, met haar blinkende buitenkant spreken tot de verbeelding. De golvende vormen van het gebouw doen denken aan de zee, en wekken de nieuwsgierigheid van de voorbijganger op. Een ander gebouw dat veel metaal bevat is het Guggenheim Museum in Bilbao, ontworpen door dezelfde architect die de Walt Disney Concert Hall heeft ontworpen. Wederom een glimmende buitenkant, die mooi reflecteert in het nabijliggende water. Wat zijn nog meer hedendaagse bouwwerken die tot de verbeelding spreken?

Het gekke hotel in Zaandam

De postmodernistische gebouwen zijn niet allemaal gemaakt met golvende vormen en een metalen buitenkant. Er zijn enorm veel verschillende stijlen die zich hebben ontpopt onder deze bouwstijl de afgelopen decennia. Zo is er bijvoorbeeld in ons eigen Nederland een heel opvallend postmodernistisch gebouw; het Inntel Hotel in Zaandam. Het lijkt haast wel alsof het een tot leven gekomen gebouw is uit de avonturen van Alice in Wonderland! De architect van het gebouw heeft zich laten inspireren door de traditionele huizen van Zaandam, en heeft er zijn eigen draai aangegeven. Het lijkt alsof de Zaanse huisjes als het ware op elkaar zijn gestapeld, wat de buitenkant van het hotel een erg apart aangezicht geeft.

Spaanse sferen

In Valencia is er het Koningin Sofia Paleis voor de Kunsten; een enorm gebouw dat lijkt op een ruimteschip. De buitenkant van het gebouw bestaat uit overkoepelende witte structuren in ronde vormen, waaronder het daadwerkelijke gebouw staat dat veel glas bevat. Het gebouw is onderdeel van de ‘Stad van Kunsten en Wetenschappen’, en bevat vier zalen voor het uitvoeren van opera’s en andere verschillende concerten. Het gebouw heeft een futuristische uitstraling. Aan de ene kant lijkt het alsof het elk moment op kan stijgen op weg naar mars, maar aan de andere kant zou het ook een boot kunnen zijn die ieder moment zou kunnen verdwijnen onder water. Deze postmodernistische gebouwen wakkeren zeker de creativiteit aan in de toeschouwer of bezoeker, en maken nieuwsgierig naar nieuwe ontwerpen.