Disc training

Disc training: wat is het en waar gebruik je het voor?

Er zijn talloze methoden die jou effectiever kunnen maken in je werk, je contact met je collega’s en je privé omgeving. Een van de meest geroemde en geprezen methodes hierin is de disc training. Disc training is populairder dan ooit. Dat is prettig want daardoor is het ook veel makkelijker geworden om jezelf de methode aan te laten leren. Maar wat is disc training nu precies?

Disc training

De oorsprong van de disc methode

DISC is een hulpmiddel voor gedragsbeoordeling dat is gebaseerd op de DISC-theorie van psycholoog William Moulton Marston, waarin vier verschillende persoonlijkheidskenmerken centraal staan:

  • Dominantie: dit beschrijft de manier waarop je problemen aanpakt, voor jezelf opkomt en situaties in de hand weet te houden.
  • Invloed: beschrijft de manier waarop je met mensen omgaat, de manier waarop je communiceert en je tot anderen verhoudt.
  • Stabiliteit: beschrijft je temperament, geduld, doorzettingsvermogen en diepzinnigheid.
  • Consciëntieusheid: dit is hoe je omgaat met activiteit, procedures en verantwoordelijkheden en hoe je dat organiseert.
Disc training

Leer mensen begrijpen

De disc-methode is dus een manier om mensen te categoriseren en leren begrijpen. Mensen zijn vaak een combinatie van de verschillende types en kunnen op deze manier zichzelf maar vooral ook hun collega’s leren kennen. Het bijzondere hieraan is dat je het soort persoon tegenover je kunt leren herkennen en daar jullie omgangsvorm op aanpassen. Dit zorgt niet alleen voor veel betere communicatie binnen een team en op de werkvloer. Het kan ook het leven van jou en de mensen om je heen een stuk aangenamer maken.