ru-connected-logo

Tulpkabel

Een andere naam voor tulpkabel is cinchkabel of RCA kabel. Het gaat hierbij wel steeds om dezelfde soort kabel, alleen de naam is anders. Deze kabel is al sinds 1940 op de markt en wordt hoofdzakelijk gebruikt om een analoog signaal door te geven naar een video- of audioapparaat. Door de komst van digitale verbindingen werd de kabel wat naar de achtergrond gedrongen, maar wordt nog altijd gebruikt omdat er ook nog altijd apparaten bestaan waarop geen andere aansluiting dan een tulpstekker zit.

Kleurenru-connected-logo
Tulpkabels zijn alleen in de handel verkrijgbaar als set van twee stuks. Dit is zodat er dan ook een stereosignaal mee ontvangen kan worden. Aan de uiteinden van de kabels zitten de zogenaamde connectoren, die vormen de verbinding met het apparaat. De connector is voorzien van een gekleurd ringetje, dat je in een gaatje met dezelfde kleur op het apparaat dient te steken. Beide kanten van de kabel zijn identiek, dus het maakt niet uit welke kant van de kabel je voor welk apparaat gebruikt. Het is alleen belangrijk dat je de juiste kleuren bij elkaar behoudt, maar dat is uiteraard de simpelste aansluiting die je je maar kunt voorstellen. Doe je het verkeerd, dan werkt het gewoon niet.

Welke apparatuur sluit je met deze kabel aan?
Je kunt veel verschillende apparaten met elkaar aansluiten met behulp van een tulpkabel, maar de meeste toepassingen zag en zie je nog altijd terug in video-, stereo- en audioapparatuur. Ga maar eens na hoeveel mensen er nog een oude pick-up hebben om hun al even oude elpees op te kunnen draaien. Veel van dit soort apparaten stammen nog uit de tijd dat de HDMI kabel zijn intrede nog niet gedaan had en alle overbrengingen nog analoog in plaats van digitaal plaatsvonden.

Kenmerken goede kabel
Om ervoor te zorgen dat je tulpkabel toch een goede weergave van het geluid voortbrengt, is het aan te raden om te kiezen voor een kwalitatief goede uitvoering van het model. Deze zijn tegen een redelijke prijs te koop en hebben de volgende kenmerken, als je bijvoorbeeld bij RU connected een tulpkabel bestelt.

  • Het belangrijkste deel van de tulpkabel is de signaalkern. Deze is gemaakt van koper en is gemaakt in een dubbele uitvoering. Beiden delen hebben een omhulsel gemaakt van katoen en pvc.
  • Om de kern zelf zit een laagje gemaakt van aluminium en koper. Dit zit erom heen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ruis en andere invloeden van buitenaf kunnen doordringen.
  • De kabel zelf is blauw. Vroeger bestond de volledige connector uit één en dezelfde kleur, tegenwoordig worden ze uitgerust met een gekleurd ringetje.
  • De connector die aan de kabel zit, bestaat uit een gespleten pinnetje in het midden. Het punt daarachter waarmee de connector aan de rest van de kabel bevestigd is, loopt wat taps toe, zodat een betere verbinding gewaarborgd wordt.
  • De kabels zijn te koop in verschillende lengtes: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter en 3 meter.

Zwakke kant
Ondanks het feit dat tulpkabels veel jaren zijn gebruikt, hebben ze wel een zwak punt. Dit bevindt zich op de plek waar de connector aan de signaalkern bevestigd zit. Om beschadiging van dit punt te voorkomen, wordt er een krimpkous omheen gemaakt. Deze beperkt de kans op schade aan de kabel.