Alles over een chassisnummer

Alle auto’s beschikken over een chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN). Vaak wordt dit nummer verward met het nummer van je kenteken. Deze 2 nummers zijn verschillen veel van elkaar. Het kentekennummer kan je veranderen, maar het chassisnummer blijft altijd hetzelfde. Het chassisnummer staat in principe gegraveerd in het voertuig. Maar wat is het chassisnummer precies? Waarom het belangrijk om een chassisnummercontrole te doen?

Wat is een chassisnummer?

Het chassisnummer bestaat uit 17 karakters, waarmee je gegevens en informatie met betrekking tot een voertuig kan op zoeken. Dit nummer staat gegraveerd op de auto en vergeleken met het kenteken staat dit nummer, je kan het dus niet veranderen. Wanneer je een voertuig uit het buitenland wilt laten importeren verandert alleen het kenteken, maar het chassisnummer verandert niet. Het kenteken verandert, omdat elk land een ander kenteken heeft.

Waarom is het chassisnummercontrole belangrijk?

Wanneer je auto’s laat halen vanuit het buitenland zoals Duitsland, VS en België bespaar je veel op kosten, vooral als het gaat om de invoer van gebruikte auto’s. Maar als het gaat om de geschiedenis en schade van de auto’s en de betrouwbaarheid van de koper, is het ietsje moeilijker om zulk informatie te achterhalen. Echter moet je niet stoppen met controleren, omdat je aan de hand van het chassisnummer wel inzicht kan krijgen over de geschiedenis van het voertuig. Een chassisnummercontrole wordt dus gebruikt voor geïmporteerde auto’s, terwijl het kentekennummer hetzelfde werk doet voor Nederlandse auto’s. Op kentekencheckgratis.nl heb je ook de mogelijkheid om zo een chassisnummercontrole uit te voeren.