De voor en nadelen van koolstof of carbon prepreg materialen

Koolstof of carbon kan worden geïmpregneerd met een harssysteem waarbij de boven- en onderlaag worden voorzien van een beschermfolie. Deze versterkingsweefsels kennen zowel de voordelen als de nadelen.

Het proces

Zoals vermeldt staan koolstofweefsel bekent om hun stevige eigenschap. Prepreg materialen hebben een maximale sterkte doordat er een gecontroleerde hars- verhouding aanwezig is. De manier van werken wordt in dit proces nauwkeurig in de gaten gehouden. Waarbij het van belang is dat het uitharden zoveel mogelijk op dezelfde manier gebeurd. Er is sprake van een hoge product uniformiteit en een herhaling van nauwkeurigheid. Tijdens dit proces worden geen vloeibare harsen gebruikt waardoor er minder vervuiling en minder afval ontstaat, dan wanneer je wel vloeibaar hars gebruikt. Vloeibaar hars kan je namelijk minder gecontroleerd toevoegen. Zodra het koolstofweefsel is uitgehard kan het direct worden gebruikt, doordat er een snelle uitharding kan plaatsvinden. Wanneer je dit product gaat gebruiken zal je zien dat het weefsel zich niet vervormd en makkelijk is te bevestigen op een bepaalde oppervlakte. Er ontstaan bij het plaatsen minder luchtbellen waardoor je een glad en glanzend oppervlak krijgt.

Nadelen
Toch zijn er ook enkele nadelen aan het carbon prepreg materiaal. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten die gemaakt moeten worden hoger en valt het product duurder uit. Daarnaast zit er een houdbaarheid aan de prepregs. Het verstandigste is om het te bewaren bij een lage temperatuur. Sommige soorten kunnen bewaard blijven voor ongeveer één jaar. Wanneer je er voor kiest om het in te vriezen bij -18 graden celsius, dan zal de houdbaarheid sterk toenemen. De prepreg materialen zijn overigens als verschillende weefsel s verkrijgbaar met een grootte van 90 tot 600 g/m2. Zowel plat als keperbinding en daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende hars- systemen, dit is namelijk afhankelijk voor het vereiste voor het eindgebruik van het product.